Vistas de página en total

jueves, 17 de enero de 2013

Fuet. Espetec.

Fa uns anys, que jo en sàpiga, en parlar d'embotits només es coneixia, -deixant de costat el xoriço i altres com les diferents botifarres-, el salsitxó i el salami com a variant navarresa. Després, és cert que va començar a sentir-se el nom un nou embotit, semblant al salsitxó que es diu fuet.
El fuet és un salsitxó més llarg i prim que el salsitxó comú i potset també més dur. Poc a poc va triomfar i des de llavors, és un producte benvolgut en la cistella de la compra de qualsevol llar.
El que molta gent no sap, excepte a Catalunya, les Illes Balears i València, és el significat d'aquesta paraula.

El diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola diu del fuet:


fuet.

(Del cat. fuet).

1. m. Embutido estrecho y largo, parecido al salchichón, típico de Cataluña.


I ara veurem el que diu el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans:

Fuet. m. Corretgeta, cordeta, etc, fixada a un mànec, amb què es colpeja els cavalls, els muls i altres bèsties. // Llonganissa llarga i prima deixada assecar.


És a dir, la segona acepció del mot en català s'ha pres en castellà per anomenar l'embotit sense eliminar la "t" final, que resulta estranya per a l'ortografia pròpia de l'idioma.

En castellà significa "látigo" i quan colpeges sobre una superfície amb un fuet, produiex un espetec, un "chasquido" en castellà.

D'aquesta manera tornem al diccionari de l'IEC per comprovar que un espetec és un "soroll sec que fa una cosa en esclatar o esberlar-se bruscament./ Esclat de claror. L'espetec del llamp. /  Espetec d'aigua Xafegada. // Fuet. (ACC. 2).

Per això quan sentim en la publicitat parlar del fuet d'una marca determinada, diuen més o menys que es tracta del millor espetec, fent servir, per tant, els mots com a sinònims.
Doncs, ja sabeu, quan experimenteu amb determinats jocs íntims, podeu incorporar el fuet com a objecte eròtic. És possible que no agradi a tothom però això és un risc que els més agosarat estaria disposat a viure. Després, ens ho expliqueu. Qui sap si no estem davant d'una excitant novetat. Que cadascú faci la seva.


No hay comentarios:

Publicar un comentario